lunes, octubre 09, 2006

Heiliger Dionisien - El relleu de Cupido

Hui, 9 d'Octubre, San Dionís.

Tal dia com hui en el 1238, El Rei En Jaume I "El Conqueridor" entrà en la Ciutat de València junt al seu sèquit i la seua esposa Violant d’Ungria, després d’un llarg setge. Els valencians els van oferir com a ofrena i vassallatge les fruites i verdures de la fèrtil horta valenciana.

Fruites de massapà

Anys després, la celebració de l'entrada de Jaume I a València es feia amb uns coets que es deien "tronaors" uns altres que xiulaven i es deien "piulets"... i que es veu que ademés servien per captar la atenció de la dona estimada. Segons la wikipedia:
Era una festa molt sorollosa per a les autoritats de l'època, a més d'una festa a on els plaers carnals també es deixaven anar.
Açò no agradava als borbons, que ho van prohibir. En resposta, els forners van idear fer uns dolços de massapà que representaven els coets (encara que, segons molts, el que representen són els òrgans sexuals masculins i femenins) amb el nom de piuleta i tronador.

piuleta i tronador... sexy, eh?

Així, el 9 d'Octubre es el dia de la Comunitat Valenciana, alhora que el dia dels enamorats valencians... i és típic que el xic regale a la xica una Mocaorà: una piuleta, un tronaor i fruites de massapà, tot embolicat amb un mocador.

Enguany ningú a pogut regalar-me res. He estat esperant a vore si arribaven unes frutetes de massapà envoltades en el seu mocadoret... però res. Altra vegada serà!

En castellano, un resumen:
Hoy es el día de los enamorados valencianos. La tradición es regalar una bandeja envuelta en un pañuelo, con frutitas de mazapán, una "piuleta" y un "tronaor", que también estan hechos de mazapán y representan... bueno, unos dicen que unos petardos que se lanzaban para celebrar la entrada de Jaime I a Valencia... y otros dicen que son representaciones de los órganos reproductores masculino y femenino...

(+) En castellano

No hay comentarios: